Końcem czerwca 2017 w ramach projektu „Żółty Talerz”, dzieci i młodzież z Centrum Nauki i Zabawy Bajka uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w restauracji Rodzinnej Mamma Leo. Zadanie pochłonęło nas zupełnie. Prowadzone przez Panią Dorotkę zajęcia okazały się skarbnicą wiedzy.

Młodzi ludzie, nie tylko nauczyli się i przygotowali pyszne kolorowe owocowe ciastka ale także dowiedzieli się tajników prowadzenia restauracji czy jak ważna jest praca zespołowa i podział obowiązków. Pani Prowadząca zwróciła uwagę na zachowanie zasad higieny w kuchni, bezpieczną obsługę urządzeń kuchennych oraz zasad savoir-vivre przy stole. Okazało się że takie zajęcia kulinarne są doskonałym źródłem wiedzy. Nasze jedzenie bowiem, zawiera wiele informacji o świecie w którym żyjemy, jest przecież jego częścią. Ze względu na wielorakie doznania zmysłowe zajęcia w kuchni są sposobnością do poznawania otoczenia i integracji zmysłów w naturalnych, niewymuszonych sytuacjach. Dzieci często zadają pytania o rozmaite zjawiska i ich przyczyny, a przecież najlepszym sposobem poznawania świata jest nauka przez własne doświadczenie, czyli odkrywanie świata. Liczymy na kolejne spotkania

Projekty

Projekty

Projekty

Projekty

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS

WSPIERAJĄ NAS